Wachtwoorden


Nationale Verander Je Wachtwoord Dag

Jaarlijks op 24 november: Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag

Veel websites vereisen dat je een gebruikersnaam/account aanmaakt en een wachtwoord kiest die ook nog eens moet voldoen aan bepaalde eisen.
Veel mensen vinden het moeilijk om al die verschillende wachtwoorden te bedenken en te onthouden. Dat heeft tot gevolg dat veel Nederlanders niet veilig omgaan met hun wachtwoorden, door bijvoorbeeld wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn of wachtwoorden te hergebruiken.

Op de Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag worden mensen bewust gemaakt van het goed beveiligen van hun digitale accounts. Te veel mensen hebben nog een zwak wachtwoord en de meesten staan daar niet bij stil. Maar zelfs als gebruikers verstandig met hun wachtwoord omgaan is er nog een risico dat zij gehackt worden. Met alle gevolgen van dien.

www.wachtwoordbewust.nl
Speciaal voor de Verander-Je-Wachtwoord-Dag is de website www.wachtwoordbewust.nl gebouwd, waarop onder andere tips worden gegeven over hoe je je wachtwoord kunt beveiligen en wat je nog meer kunt doen om je online accounts beter te beveiligen - denk daarbij bijvoorbeeld aan tweestapsverificatie.

Een aantal TIPS:

Zorg voor een sterk wachtwoord:
1.Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens
2.Stel nooit één enkel woord in als je wachtwoord
3.Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent
4.Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is

Of gebruik een wachtwoord-zin (een zin van twaalf karakters met enkel kleine letters is moeilijker te kraken dan een wachtwoord van acht karakters met leestekens en cijfers!).

Wachtwoordmanager

Om al die wachtwoorden te onthouden kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager, een digitale kluis waar je al je wachtwoorden in opslaat en die je beveiligt met één supersterk wachtwoord.

LastPass

Ik maak graag gebruik van de wachtwoordmanager van LastPass. Op al mijn apparaten (desktop, laptop, mobiel) worden de wachtwoorden gesynchroniseerd. De software biedt een kluis (vault) met websites en wachtwoorden, kan wachtwoorden voor je genereren en biedt ook tweestapsverificatie. Heerlijk om niet ál die wachtwoorden te hoeven bedenken én onthouden! 🙂

Hoe onthoud jij al je wachtwoorden? Maak jij ook gebruik van een wachtwoordmanager of heb jij een andere oplossing? Ik ben benieuwd naar je reactie.