Auteursrechten


Auteursrecht en social media

Post jij wel eens berichten op social media als Facebook, Instagram, Twitter? Houd dan de auteursrechten goed in de gaten.

Maak je iets dat creatief is en niet al te eenvoudig dan heb je daar automatisch auteursrecht op (je hoeft het dus niet te registreren, zelfs niet copyright te vermelden!). De drempel is erg laag. Je kunt er dus van uitgaan dat op bijna elke foto auteursrecht rust.
Als jij zelf auteursrecht hebt op een werk (afbeelding, tekst, muziek, video, etc.) dan heb je het recht om dat openbaar te maken en te verveelvoudigen en ook het recht om anderen te verbieden dat te doen! Dat wil zeggen dat anderen dus jouw toestemming nodig hebben als zij jouw werk willen gebruiken (uitgezonderd privé-kopie of citaatrecht). En dit laatste telt dus ook andersom!

Op social media heb je dezelfde rechten en plichten als elders op internet en offline. Je mag op social media wel content van anderen delen, maar alleen door gebruik te maken van de deelknoppen binnen het social media kanaal of de deelknoppen op een website. Zelf iets uploaden mag dus niet, tenzij het content van jezelf is. (Downloaden voor privégebruik mag wel, maar dan mag je het niet meer uploaden).

Het beste kun je dus altijd om toestemming vragen. Als je content op social media vindt die je wilt gebruiken op je website, dan kun je dat doen door de content te embedden. Als je een afbeelding of een kort stukje tekst nodig hebt in je blog of video, dan kun je het soms gebruiken als citaat. Dat is gratis en je hebt er geen toestemming voor nodig als je voldoet aan de vijf criteria (zie hiervoor https://www.aut...bruiken/Citeren) . Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen om de inhoud samen te vatten en/of door te linken.

Meer informatie over auteursrecht vind je op www.auteursrecht.nl. Hier staat ook een kort filmpje: auteursrecht in 2 minuten.

Let op: de boetes bij overtreding van het auteursrecht kunnen fors oplopen! (het spreekt vanzelf dat dit telt voor zowel particulieren als bedrijven). Er zijn legio voorbeelden van boetes die opliepen tot wel € 4.000,- en daar kwamen nog advocaatkosten bij.

© stwebdesign